Elővigyázatossági intézkedések szemtetoválás esetén

Mindenekelőtt szeretnénk felhívni kedves olvasóink figyelmét, hogy e cikk publikálásának nem célja az elrettentés, mind inkább a hiteles felvilágosítás. A szem kozmetikai vagy orvosi tetoválása egyedülálló terápiás és esztétikai lehetőségeket rejt magában, azonban nekünk felhasználóknak mindenre kiterjedő rálátással kell rendelkeznünk az esetleges komplikációk, kontraindikációk eshetőségeiről.

Szemtetoválás készítésekor kimagasló gondossággal kell eljárnunk. Biztosítanunk kell vendégeink számára minden feltételt, hogy a beavatkozás semmilyen egészségkárosító vagy negatív esztétikai változást ne eredményezzen. Ezentúl nem elhanyagolható szempont, hogy szem körüli sminktetoválások eltávolítása –a szem nyálkahártya fokozott védelme miatt- nem egyszerűen kivitelezhető eljárás, és további veszélyeket rejt magában.

Szem anatómiája

Testünk felületén található hámszövet a szem környéki területeken a legvékonyabb. Közvetlen a szempillák felett a felső szemhéj szarurétegének vastagsága aligha haladja meg a 0,5 mm-t, irharéteg 0,8 mm mélységig tart, és a bőralja vastagsága szinte elhanyagolható, hiszen a szem környékén aligha találunk zsírszövetet.

Elővigyázatossági intézkedések

Mivel a hámszövet vastagsága igen csekély, ezen belül is változó a szem környékén minden sminktetováló kötelessége, hogy megfelelő gondossággal párosítsa a tűmélységet és a tűk beesési szögét, illetve, hogy meghatározza mely területek tetoválhatóak és melyek semmilyen esetben sem. Általános szabály, hogy a ’lateral canthus’ illetve ’ciliary margin’ területein nem végezhető micropigmentációs eljárás, hiszen ezeken a területek tetoválása során pigment migráció és túlzott felhám trauma könnyen létrejöhet.

Poteciális komplikációk szemtetoválás esetén:

 1. Kémiai sérülések: túlságosan lúgos kémhatású érzéstelenítő készítmények vagy testtetováló pigmentek helytelen használata során a szaruhártya felszíne sérülhet, ami további komplikációkat vonhat maga után. PH 6-8 közötti tartományba eső termékek használata megengedett.
 2. Fizikai sérülések: áttételes meghajtású gépek esetén felesleges traumát okozhatunk a bőrnek, amely meghosszabbítja a regenerációs időszakot, rosszabb esetekben pigment migrációt vagy hegesedést vonhat maga után. Válasszunk kiegyensúlyozott leütésszámú és lökethosszú digitális, direkt meghajtású gépet, és egyenletes sebességgel (ne túl gyorsan, ne túl lassan) megfelelő szögben mozgassuk a szem hámszövete felett. Nem megfelelő körültekintés esetén előfordulhat, hogy tetoválótűnk átszakítja a könnycsatornák járatát. Legrosszabb esetben, mint következmény számolnunk kell krónikus könnyezési problémákkal.Elővigyázatossági intézkedések - könnycsatornaFőleg áttételes meghajtással működő gépek esetén előfordulhat, hogy a pigment szóródik a folyamat közben, és szerencsétlen esetben a szembe pigment szemcsék kerülnek. Ha a szilárd nagy szemcseméretű pigment szemcsék nincsenek megfelelően kitisztítva, és a vendég (vagy sminktetováló) erősen dörzsöli a felső szemhéjat, eróziós hatás érheti a szaruhártyát, további felszíni sérülést okozva. Ha tetováló pigmentünk szembe kerülne, azonnal mossuk át a szemet pH 6-8-ra stabilizált szemcseppel.
 3. Pigment migráció jelensége: a leggyakrabban előforduló komplikáció szemtetoválások esetén. Számos esetben a probléma oka a kis szemcseméretű (testtetováló) pigmentek alkalmazása, a pigmentek magas glicerin tartalma, illetve lúgos pH-ja, illetve előfordulhat vékony felhám területek kezelésekor vagy higított pigment szuszpenzió alkalmazásakor.Elővigyázatossági-intézkedések---pigment-migráció
 4. Véralvadási zavar: előfordulhat, ha vendégünk a kezelés időszakában anti-koaguláns hatású gyógyszerkészítményeket szed (heparin,warfarin), a fájdalom enyhítésére anti-koaguláns mellékhatású fájdalomcsillapító gyógyszert fogyasztott, vagy nagy dózisban szed Omega 3, E-vitamin, C-vitamin, Koenzim Q10, Ginseng, Ginko Biloba, foghagyma és glüközamin készítményt. Ilyen esetekben a vér hígabb, és jelentősebb vérzésre számíthatunk, amely a véraláfutás kockázatát is növeli. Fordítsunk különleges figyelmet a beleegyező nyilatkozat kitöltésére.
 5. Fertőzések: nagyon ritkán előforduló probléma. Fertőzések forrása lehet az alapvető higiéniás feltételek elhagyása (egyszer használatos kiegészítők, fertőtlenítő szerek, hegyező, higiéniás modulok), mikrobiológiailag szennyezett pigmentek, érzéstelenítőszerek használata vagy a helytelen utóápolás.
 6. Krónikus szemgyulladások: a szem nedves vonalának pigmentálása esetén kárt okozhatunk a szem nyálkahártyát termelő mirigyekben. Hosszútávú következménye lehet, a szem száradása és gyulladása. Ugyancsak kialakulhat allergén tulajdonságú pigment használata estén. Megelőzés érdekében tartsuk szem előtt, hogy a szem nedves vonala semmilyen esetben sem pigmentálható.
 7. Elrontott tetoválások korrigálása: számos esetben a legjobb korrekciós eljárás a várakozás. Sminktetováló pigmentek alacsony koncentrációja esetén a kopás 1 éven belül bekövetkezhet. Ha a szemtetoválást testtetováló pigmentekkel végezték erre nem számíthatunk. Elrontott tetoválások esetén a következőket tehetjük:
  1. Szín egyenetlenségek esetén: megoldás nyújthat a javító szándékú sminktetoválás (színfelfrissítés, camouflage tetoválás)
  2. Kismértékű pigment migráció esetén: 1-2 éves várakozás után felszívódhat.
  3. Nagymértékű pigment migráció esetén: ajánlott egy lézer specialista felkeresése, ugyanis pigment-kioldó készítményekkel nem megoldható a szemtetoválás eltávolítása. Nagy területek camouflage színnel való elfedése nem preferált, hiszen ez nem fog ideális színt eredményezni, és akadályozza a lézeres kezelés lehetőségét.

SZEM PIGMENTÁLÁSA SORÁN KERÜLJÜK A KÖVETKEZŐ TERÜLETEK ÉRINTÉSÉT!

Elővigyázatossági-intézkedések---kerülendő szem területek